UBS zaplatí za manipuláciu sadzby Libor možno až okolo 1,5 mld. USD

17.12.2012 Celý región

Zürich/Londýn 17. decembra (TASR) - Švajčiarska banka UBS by za manipuláciu medzibankovej úrokovej sadzby Libor mohla zaplatiť pokutu až okolo 1,5 miliardy USD (1,14 miliardy eur). Informácie zdroja, ktorý si neželal byť menovaný, dnes zverejnila agentúra Reuters.

Pokutu by v najbližších dňoch mali banke udeliť americké a britské regulačné úrady, pričom podľa zdroja by konečné rozhodnutie v kauze nemalo padnúť skôr ako v stredu 19. decembra. Iný zdroj pre agentúru Bloomberg však uviedol, že rozhodnutie je možné už v utorok.

Očakávaných 1,5 miliardy USD je výrazne vyššia suma než odhad z minulého týždňa, podľa ktorého by pokuta mohla dosiahnuť vyše 1 miliardy USD. Najnovší odhad je zároveň trikrát vyšší než pokuta, ktorú za manipuláciu Libor dostala v júni tohto roka britská banka Barclays. Jej suma, vtedy rekordná, dosiahla 290 miliónov libier (357,14 milióna eur).

Pokuta pre UBS bude zároveň druhou najvyššou, aká bola stanovená akejkoľvek banke za nelegálne aktivity. Doteraz najvyššiu, a to na úrovni 1,92 miliardy USD, dostala minulý týždeň v USA britská HSBC za pranie špinavých peňazí. Ani vysoká pokuta však švajčiarskou bankou neotrasie, keďže za minulý rok dosiahla čistý zisk okolo 4,23 miliardy švajčiarskych frankov (3,50 miliardy eur).
 

Vyberte región